Grcka

Pomorska vojna akademija je osnovana 1845. godine i jedna je od najstarijih obrazovnih institucija u Grčkoj. Akademija edukuje kadete za oficire palube i za pomorske inženjere. Takođe može obrazovati kadete za oficire za snadbijevanje kao i za oficire obalske straže.

Osnovno obrazovanje na akademiji traje četiri godine i odvija se na grčkom jeziku. Kadeti prije početka obrazovanja pohađaju jednogodišnji pripremni kurs, a tokom te godine kadeti polažu kurseve grčkog jezika, matematike, fizike i hemije i prolaze vojnu obuku. Nakon pripreme godine, strani kadeti se pridružuju punom akademskom i vojnom četvorogodišnjem kursu, prateći isti program i obaveze kao i njihove grčke kolege.

Akademska godina je podeljena u dva semestra.Tokom zimskog perioda, kadeti pohađaju akademske kurseve, profesionalne vojne kurseve i kurseve pomorske obuke (van kabineta). Pored toga dobijaju i praktične kurseve učestvujući na kraćim putovanjima na različitim brodovima. Za vrijeme ljetnjeg perioda kadeti prve tri klase kreću na dvomjesečno krstarenje.

Kandidati će biti raspoređeni od samog početka u jedno od dva odjeljenja:

  • oficiri palube,
  • inženjerski oficiri.
Obrazovanje i obuke su različite za svako odjeljenje.
Saznaj vise...

Aktuelnosti
Odgovaramo na pitanja

MINISTARSTVO ODBRANE
VOJSKA CRNE GORE

mail: budivojnik@mod.gov.me Jovana Tomaševića 29, 81000 Podgorica
BUDIMO U KONTAKTU