Italija

Vojna akademija Kopnene vojske smještena je na sjeveru Italije u Modeni. Osnovana je 1678. godine i to je prva vojna ustanova te vrste na svetu, koja prethodi Artiljerijskoj vojnoj akademiji u Sankt Peterburgu (1717), Kraljevskoj vojnoj akademiji (1741) iz Woolwicha, London, Ecole Militaire u Parizu (1750), i Vojne akademije Sjedinjenih Američkih Država u West Pointu (1802).

Obrazovanje traje najmanje dvije godine. Nakon uspješnog završetka nastavnog plana, polaznik može nastaviti još tri godine u Institutu za vojna istraživanja u Torinu ili u Školi kandidata za karabinjere u Rimu.

U Vojnoj akademiji je obuka zahtjevna za mlade ljude, a čine je razni subkulturni, vojni i sportski elementi. Studijski program su različitih vrsta trajanja:

  • različito naoružanje, transport i materijali uključeni u vojne operacije, dvogodišnji kurs koji se nastavlja još tri godine u Aplikacionoj školi u Torinu
  • oficiri karabinjeri prolaze kroz dvogodišnji kurs koji se nastavlja u Oficirskoj školi u Rimu, kao i još godinu specijalizacije in a kraju dobijaju zvanje magistra prava
  • Iženjerski korpus prati trogodišnji kurs, nakon čega se obrazovanje nastavlja u Aplikacionoj školi
  • veterinari i hemičari imaju petogodišnje obrazovanje (u veterinarskim naukama, hemijskoj i farmaceutskoj tehnologiji)
  • doktori imaju šestogodišnje obrazovanje (diplomiraju u medicine i hirurgiji)
Svaki studijski kamp ima završni ispit, a tu su takođe i ljetni kampovi i obuka u zimskim uslovima.

Saznaj vise...

Aktuelnosti
Odgovaramo na pitanja

MINISTARSTVO ODBRANE
VOJSKA CRNE GORE

mail: budivojnik@mod.gov.me Jovana Tomaševića 29, 81000 Podgorica
BUDIMO U KONTAKTU