Turska

Turska vazduhoplovna akademija se nalazi u Istanbulu, a osnovana je 1951. godine.

Akademija obrazuje kadete za inženjere vazduhoplovstva iz Turske, kao i iz drugih zemalja i priprema ih za karijere u svojim vazduhoplovnim snagama. Od 1992. godine akademija je počela da upisuje i kadete savezničkih zemalja.

Tokom obrazovnog perioda, kadeti imaju primijenjenu letačku obuku pored akademskih i vojnih časova. Uz pomoć ove obuke, kadeti poboljšavaju svoje znanje i veštine o vazduhoplovstvu.Obuka u letenju, sprovodi se pod nadzorom 5. komande čete i izvršava preko iskusnih pilota instruktora koji su dugi niz godina služili u različitim bazama turskih vazduhoplovnih snaga. Kadeti svih godina su podvrgnuti polaganju rutinskih i hitnih procedura. Posle ovih ispita, oni mogu započeti svoju letačku obuku. U svakoj akademskoj godini, u okviru terenske obuke, kadeti imaju meteorološke kurseve, fiziologiju letenja, radio komunikaciju, GPS, planiranje leta, kartografiju.

Obrazovanje na akademiji traje četiri godine, stim što kadeti imaju i pripremnu godinu u kojoj izučavaju samo turski jezik.

Saznaj vise...

Aktuelnosti
Odgovaramo na pitanja

MINISTARSTVO ODBRANE
VOJSKA CRNE GORE

mail: budivojnik@mod.gov.me Jovana Tomaševića 29, 81000 Podgorica
BUDIMO U KONTAKTU